În data de 7 aprilie 2025, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene a demarat seria de evenimente destinate studenților de la specializările Relații Internaționale și Studii Europene, Relații Internaționale și Studii Europene (în limba engleză) și Studii de Securitate, printr-o conferință susținută de lector univ.dr. Mihai Maci în care a fost prezentată activitatea celui de-al 39 președinte al SUA, Jimmy Carter. Cu această ocazie, studenții din anul I și II de studiu, s-au putut familiariza cu contextul geopolitic în care laureatul premiului Nobel din 2002 și-a desfășurat activitatea la Casa Albă, cu politicile promovate de Statele Unite ale Americii în perioada 1977 - 1982 și au fost discutate efectele acestora pe termen mediu și lung. La finalul conferinței, studenții au putut să pună întrebări și să vină și cu alte teme, care intră în sfera lor de interes, în contextul unui dialog deschis și academic.

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Institutul Polonez din București și Centre for East European Studies, University of Warsaw, organizează Conferința „New Realities – U.S. Geopolitical Politics and Europe”, susținută de dr. John S. Micgiel.
Dr. John S. Micgiel, academician cu o vastă experiență în studiile europene și est-europene, este profesor la Universitatea Columbia (SUA), director asociat al Institutului Harriman, director executiv al Institutului pentru Studiul Europei și al Institutului pentru Europa Centrală și de Est, fost președinte al Fundației Kosciuszko și profesor asociat la Centrul de Studii Est-Europene al Universității din Varșovia (Polonia).
În cadrul conferinței va fi supusă dezbaterii o analiză comparativă a noilor realități geopolitice dintre Europa și Statele Unite, a relațiilor transatlantice în noul context global.
Evenimentul va fi moderat de către prof.univ.dr.habil. Gabriel-Florin MOISA, decan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.
Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.
Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează lansarea cărții „GRECO-CATOLICII DINCOLO DE CORTINA DE FIER. VASILE BĂRBAT ÎN VÂLTOAREA SECOLULUI XX”, autoare Laura STANCIU.
Cartea este o monografie dedicată preotului greco-catolic și iezuit Vasile Bărbat (1925–1963). Cu o prefață semnată de istoricul Dennis Deletant, lucrarea explorează viața și activitatea părintelui Bărbat, un erudit preot greco-catolic din diaspora, educat în instituții de învățământ superior patronate de Sfântul Scaun. Alături de alți slujitori ai altarului aflați în Occident, el a asigurat, prin activitatea sa, supraviețuirea Bisericii Greco-Catolice în afara granițelor țării, după ce aceasta fusese desființată abuziv în România, în 1948, de către autoritățile comuniste.
Conf. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Laura Stanciu a publicat mai multe monografii, studii și culegeri de documente privind istoria Bisericii Greco-catolice și a coeditat volumul „Geniul greco-catolic românesc”, alături de Cristian Bădiliță. De asemenea, a îngrijit ediția în limba română a tezei de doctorat a lui Vasile Bărbat, intitulată „Teologul episcopului și al Bisericii Române Unite 1701-1773”.
Alături de autoare, vor lua cuvântul PS Virgil BERCEA, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, și prof.univ.dr.habil. Gabriel MOISA, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Profesorul Nobumichi Watahiki și colaborarea cu Departamentul RISE al Universității din Oradea.
În 25 aprilie 2025, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene l-a avut ca invitat pe profesorul Nobumichi Watahiki, titular al Nagaoka University of Technology din Japonia, ocazie cu care, acesta a susținut conferința "Japonia zilelor noastre in contextul global actual".
Prezentarea a relevat nu numai asemănările dintre Romania și Japonia, dar a scos în evidenta faptul că, deși această țară este foarte diferită de România, oamenii sunt elementul de legătură dintre cele două culturi.
Partea a doua a întâlnirii a pus accentul pe oportunitățile pe care studenții noștri le au pentru a accesa burse la universități din Japonia. Profesorul Mircea Brie a subliniat faptul că experiența personală pe care a avut-o în „Țara soarelui răsare” a fost una remarcabila și a invitat studenții prezenți să își lărgească orizonturile și să cunoască și alte culturi și modele de societăți!
Professor Nobumichi Watahiki and the collaboration with the RISE Department of the University of Oradea.
Nowadays Japan in the current global context was an interactive presentation that revealed not only the similarities between Romania and Japan, but also highlighted the fact that although this country and culture are very different from Romania, they still have people in common.
The second part of the meeting emphasized the opportunities that our students have to access scholarships at universities in Japan.
Professor Mircea Brie mentioned that the Japanese experience was a remarkable one and invited the students present to broaden their horizons and get to know other cultures and models of societies.